Publicitat
Esports · 25 d'Octubre de 2010. 13:48h.

“Companys volia canviar per decret el nom del RCD Espanyol”

Segons l'historiador i crític de cinema, Edmond Orts

“Companys volia canviar per decret el nom del RCD Espanyol”

Companys, en una imatge d'arxiu

L’historiador i crític de cinema Edmond Orts assegura en una entrevista concedida a la revista esportiva 23 perico que Lluís Companys va voler canviar per decret el nom del RCD Espanyol.

Orts explica que “en Ricardo Zamora i en Samitier eren íntims amics. L’any 1935 en Samitier truca a Zamora als voltants de juny perquè estava molt preocupat. Tots dos són a Madrid treballant en el món del futbol i Samitier li diu que han d’anar urgentment a Barcelona perquè ha sorgit un problema molt greu. Es troben a l’estació de tren i llavors li explica que el president de la Generalitat Lluís Companys vol canviar per decret el nom de l’Espanyol. Els dos viatgen a Barcelona i van anar a veure al president a la Generalitat que els hi va confirmar la noticia dient-lis que era una proposició dels seus consellers, però en exposar-li els inconvenients que això implicaria, va fer marxa enrere. Aquesta anècdota me la va explicar la segona dona d’en Zamora”.
 
També assegura que Kubala estava a punt de fitxar per l’Espanyol abans que jugués al Barça, però que el club blaugrana va fer una maniobra per aconseguir que canviés de club:
 
 “Francisco Rovira Beleta va dirigir l’any 1954 la pel·lícula Once pares de botas amb argument escrit pel perico Luis Trias de Bes. Va escriure aquesta història basada en el fixatge frustrat d’en Kubala per l’Espanyol. M’ho va explicar en Rovira Beleta davant el seu cunyat, en José Manuel Soriano, conegut doblador de Rock Hudson i altres actors importants. Aleshores feia un programa a Radio Nacional i el vaig entrevistar. L’argument basat en fets reals és què fitxen un jugador de fora que no arriba perquè el secretari de l’altre equip, que a la pel·lícula era Samitier –quina casualitat que a la realitat fitxés a Kubala- el localitza al tren i el fa baixar-se una estació abans del seu destí. En Kubala jugava en un equip d’expatriats que es de ia Hongria i que havia jugat dos partits amistosos a Sarrià amb una gran actuació i fent uns quants gols. La Hongria era un equip format per polonesos, hongaresos i alemanys que havien fugit del bloc comunista. L’Espanyol volia fitxar en Kubala i el van convocar a ell i a l’entrenador de la Hongria en Daucyk, que eren cunyats. Havien quedat a les oficines de Sarrià. Quan va aparèixer en Kubala el va agafar un enviat de Samitier secretari tècnic del Barça i  se’l va endur a l’hotel Majestic i allà el va contractar el FC Barcelona”.
 
Edmond Orts és un savi del cinema i de la història de l’Espanyol. Fundador l’any 1972 de la revista cinematogràfica Dirigido por i director de la mateixa fins el 1985, co-fundador de Lauren Films, autor i assessor d’importants llibres especialitzats i enciclopèdies sobre cinema, conferenciant universitari, col·laborador radiofònic des de fa vint-i-tres anys actualment al programa La Claqueta de Radio Marca, col·laborador en premsa i expert en el món del doblatge amb quasi dos-cents films supervisats. Té un arxiu documental únic sobre resultats, alineacions i informació de l’Espanyol.
 
La revista 23 perico és una publicació trimestral dedicada a temes d’opinió relacionats amb el RCD Espanyol. Aquest divendres es presenta el número 12, un especial dedicat a Iván de la Peña (20 h. Local Penya Pericos Fidels. Bar Mariona. Ronda de Sant Pere, 62. Barcelona, que també inclou l’entrevista a Edmond Orts. El director és el periodista Sergi Fidalgo. Si volen més informació, o un exemplar, poden escriure a 23perico@gmail.com o trucar al 678 423 324.

Publicitat
Publicitat

29 Comentaris

Publicitat
#28 Saprissa, Sants, 02/11/2010 - 09:50

amunt amunt i tan amunt q toquem els col lons als cules...

#27 Cesc, Balaguer, 31/10/2010 - 11:41

Quants cognoms Lopez, Rodriguez, Garcia, Martinez, Espanyol........... i molta gent que té aquests cognms se senten catalans. El meu és Claret, sóc català, no em sento per a res espanyol, però soc perico 100% i k collons passa. K un és més català per ser del Far$a. Kina pena!! Amunt pericos!!*!!

#26 josèp Grassot, Barcelona, 31/10/2010 - 04:28

L'espanyol, un club català de futbol, i a qui no li agradi que foti,

Visca L'Espanyol i Visca Catalunya

#25 MARC-SABATES.COM, REPUBLICA CATALANA //*//, 27/10/2010 - 16:07

Espanyol fora de Catalunya //*//

#24 Esther, Barcelona, 26/10/2010 - 13:06

Renoi, quantes faltes...