Publicitat
Esports · 15 de Maig de 2009. 20:11h.

De Primo de Rivera a Mestalla

Els seguidors del Barça ja van xiular l'himne espanyol l'any 1925

De Primo de Rivera a Mestalla

Dos policies a cavall, davant del camp de les Corts

La xiulada a l'himne espanyol del passat dimecres a València no ha estat un fet aïllat a la història del barcelonisme. El 14 de juny de 1925, en plena dictadura de Miguel Primo de Rivera, els aficionats del Barça van xiular majoritàriament la Marcha Real en un partit amistós davant el Júpiter, què era també un partit d'homenatge a l'Orfeó Català. L'antic camp de les Corts estava ple amb 12.000 espectadors.

A la mitja part del partit, la banda de música de l'esquadra anglesa va interpretar l'himne espanyol. L'esbroncada va ser general. Tot seguit, i entre aplaudiments, els anglesos van tocar el God save the king.

Arran de la polèmica per la xiualada a l'himne espanyol, el comandant de seguretat, Justo Conde, va realitzar un informe on demanava la "clausura o disolución definitiva de dicha entidad (FC Barcelona" i "la expulsión del territorio nacional del Sr. Gamper". A l'informe es destacava que el FC Barcelona "ha dado pruebas constantes de su desafecto a España, cuya responsabilidad por estos hechos alcanza de lleno a quien la preside ya que al no corregirlos o evitarlos con la autoridad que indudablemente le da su cargo dentro de ella, es que se hace solidario con los mismos".

El 24 de juny de 1925, el governador civil de Barcelona, Jaime Milans del Bosch, va decidir "haciendo uso de las facultades que me están conferidas, clausurar por término de seis meses el funcionamiento de esa Sociedad (FC Barcelona), no pudiendo durante dicho tiempo dar espectáculo alguno en su campo ni concurrir a otros como tal asociación ni usar los emblemas ni distintivos de la Sociedad".

El Barça no va tornar a jugar fins al 25 de desembre. Els blaugrana es van imposar per 2-0 al First de Viena. Però Gamper va haver marxar a Suïssa a causa de la pressió del règim dictatorial. Tot i que va tornar a Barcelona, ja no va presidir més el club i al 1930 va morir.

En una altra final entre el Barça i l'Athletic Club, com la de València aquest passat dimecres, els seguidors barcelonistes i biscains també van xiular l'himne espanyol de manera massiva. La final de Copa de 1984, disputada el 5 de maig, va tenir en els prolegòmens una xiulada com la de Mestalla en el moment que el Rei va entrar a la llotja del Bernabéu i mentre sonava la Marcha Real.

Publicitat
Publicitat

24 Comentaris

Publicitat
#24 Justo Conde Esteve, Barcelona, 29/05/2012 - 18:37

El comandante Justo Conde Martín Corral, mi señor bisabuelo, ya muerto cuando yo nací en (1928), se limitó a levantar un informe de lo sucedido en dicho partido. Esa interpretación de los hechos que ahora hace el autor en e-N es falsa; la sentencia y castigo, lo firmó el general Milans del Bosch.

#23 Clàcasi, Mataró, 18/05/2009 - 12:38

Doncs que tanquin també Mestalla.

#22 aloma, bcn, 18/05/2009 - 11:07

L'estupidesa col·lectiva es manté i per generacions en tenim. Uff, quin cansament.

#21 Joan, Lloret de Mar, 17/05/2009 - 00:47

Pep (Alt Empordà) quanta raò q tens company. Jo tampoc entenc que de la manera que ens tracta l´Estat Espanyoil segueixi havent tanta gent q encara vota als partits unionistes, ja que crec que almenys el 50 % dels ciutadans de Cat sont aixó:CATALANS.

#20 Songoku, PlanetaJupiter.com, 16/05/2009 - 21:02

Visca el Júpiter!!! Visiteu PlanetaJupiter.com :)