Publicitat
Esports · 11 d'Abril de 2009. 13:37h.

Jordi Pujol va "vibrar amb l'or de Fermín Cacho"

L'expresident de la Generalitat repassa pel diari 'As' els seus millors records dels Jocs del 92

Jordi Pujol va "vibrar amb l'or de Fermín Cacho"

Fotografia d'Agustí Carbonell per El País i recollida pel diari As

L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, ha recordat amb el diari As -dintre de la secció fotos amb llegenda- els millors moments dels Jocs Olímpics de Barcelona del 92, a partir d'una fotografia que va realitzar el fotògraf d'El País Agustí Carbonell, en la qual apareix en una barca al costat de Pasqual Maragall, Joan Antoni Samaranch, Narcís Serra, Josep Miquel Abad, i el desaparegut Carlos Ferrer Salat.

Pujol considera que "la foto té un valor important. Reflecteix la implicació de totes les institucions en un projecte que era de Barcelona, però també de tots. Ocupàvem el mateix espai dos comandaments socialistes, a l'Ajuntament de Barcelona i en el Govern de Madrid, i el representant d'un govern nacionalista. Recordo que ens va agradar la idea i no hi va haver problemes de jerarquia, qui es posava davant i qui darrere".

L'expresident apunta que els Jocs "sempre són de la ciutat. Hi haurà Jocs a Madrid i seran seus i no d'Espanya, de la mateix manera que aquells van ser barcelonins i no de Catalunya ni d'Espanya". També admet que "res hagués estat possible sense el suport del Govern central, que va ser qui va posar més diners, i de la Generalitat".

Jordi Pujol revela que les úniques exigències que va plantejar la Generalitat van ser "la presència de la senyera, la bandera catalana, i que una de les llengües oficials fos el català. Com saben, en els Jocs hi ha tres idiomes oficials: anglès, francès i el del país. Afegim el català perquè ens semblava lògic que així fos i perquè existia el precedent dels Jocs d'Hèlsinki 54, quan a més del finlandès va ser oficial el suec en deferència a la minoria sueca que vivia en aquella Finlàndia. Es van acceptar els dos suggeriments, clar".

Igualment recorda que "hi havia una certa por, que jo no compartia, al fet que es produïssin avalots, manifestacions polítiques. Es va desfermar un cert nerviosisme per aquest fet en gent del Govern central i en la Casa Reial que finalment es va demostrar infundat".

Pel que fa a l'aspecte esportiu, Pujol afirma que "vaig vibrar amb l'or de Fermín Cacho en els 1.500, que vaig viure a l'estadi. De jove em vaig interessar per l'atletisme i m'atreien les proves de 800 i 1.500 metres. No era ràpid per als 100 i 200 ni alt per a saltar tanques. Vaig ser un fondista, sempre dolent, però que acabava les proves. Aquí hi ha tàctica; a la velocitat pura, no: corres i guanya el més ràpid".

"Fermín es va penjar l'or perquè va tenir una idea, un projecte de carrera: va atacar en el moment just. Quan van enfocar la recta final no anava primer, però es va produir un forat entre aquells que dominaven la carrera i per allà es va colar. ¡Va ser magnífic! Aquella nit hi va haver un sopar a larnGeneralitat i vaig tenir ocasió de felicitar-lo", rememora.

Un altre record de l'expresident català és "la final de waterpolo que vam perdre davant d'Itàlia. Record que instants abans que acabés un dels nostres va estavellar una forta pilotada en el travesser. La porteria italiana es va moure d'una manera espectacular... però la pilota no va entrar. Vaig lamentar moltíssim aquella derrota perquè coneixia a molts dels jugadors i sabia com els il·lusionava guanyar".

Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#14 Fran, Llinars, 13/04/2009 - 23:21

Ara resulta que el govern central es qui va pagar mes pels JJOO de BCN...que calladet ho tenieu els cromanyons de barretina.

#13 ramon, barcelona-c, 13/04/2009 - 12:40

Pujol ,un gran polític, pensa que n'hi ha prou en contemporitzar amb els espanyols.Als espanyols ja els està bé, nosaltres ens diluim.Si amb catalans no creu es pugui fer altra cosa,(Guardans?)el millor es abandonar ja el catalanisme i serem mes feliços.

#12 Tomeu, Llavaneres, 13/04/2009 - 10:39

Si els "nacionalistes catalans" com en Pujol se senten tant espanyols, llavors com s'en deuen de sentir d'espanyols els "no nacionalistes"?

#11 amoscaciques, girona, 12/04/2009 - 13:44

Pinotxo(Vidrà): Q ingenu ets si t penses q només una persona a Catalunya se sent espanyola. Som la majoria. El q no sap ni on viu..ets tu...q a sobre de ser de fusta i nassut...et cremes molt ràpid. VISCA ESPANYA, pringat.

#10 Alcampelló, Barcelona, 12/04/2009 - 12:39

En mi calle los separatistas pegaron carteles contra los JJOO porque querían evitar esas vibraciones de Pujol y de muchos catalanes. Para todo el mundo no fue solo un triunfo de Barcelona, sino de toda España. Y el que más pagó, mereció una medalla.