El Comitè Olímpic Espanyol (COE) ha descartat definitivament a la candidatura conjunta per organitzar els Jocs Olímpics d'Hivern del 2030 a Catalunya i Aragó, després que el Govern de Pere Aragonès i l'Executiu de Javier Lambán no hagin arribat a un acord per la candidatura. De fet, l'executiu català, però, s'ha trobat immers en diferents controvèrsies, tant amb la consulta, com amb el Comitè Olímpic Espanyol o els seus socis al Govern, la CUP.
El fracàs de la candidatura ha estat celebrat per Plataforma Stop JJOO que ha valorat l'anunci de la retirada de la candidatura olímpica amb un "hem guanyat", però han avisat que tot i la caiguda del projecte volen resoldre "incògnites" com els diners públics que "s'han llençat a la paperera" per impulsar la candidatura.
Els anticapitalistes és un dels partits que han mostrat més oposició als Jocs des que es van conèixer les intencions del Govern. El passat mes de juliol, la diputada de la formació antisistema Eulàlia Reguant també va mostrar el seu desacord amb el projecte. Va acusar el Govern de no prendre decisions que apostin "per un nou model productiu orientat a la democratització, relocalització, mutualització i transició ecosocial de l'activitat econòmica".
La diputada Dolors Sabater va acusar recentment el president de la Generalitat, Pere Aragonès, de voler impulsar els Jocs Olímpics d'Hivern per "fer content l'estat espanyol" i ha denunciat una "campanya de màrqueting" per part del Govern per generar un estat d'opinió favorable a la iniciativa.
Aquesta consulta és un altra de les controvèrsies que ha marcat la candidatura des que la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, anunciés al mes de gener que el procés participatiu que pretenien fer per validar la candidatura "es farà només a la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran" i deixaven fora a comarques com el Berguedà, el Solsonès o el Ripollès.
Durant tot el procés de negociació de la candidatura, el COE ha hagut de bregar amb la pugna entre Catalunya i l'Aragó pel lideratge de la candidatura. Plaja va afirmar en diverses ocasions que "aquesta és una candidatura impulsada i liderada des de Catalunya", mentre que el Comitè Olímpic Espanyol i el govern d'Aragó aposten per un projecte conjunt.
El president del COE, Alejandro Blanco, després d'una trobada amb el govern aragonès a principis d'any, va apel·lar al "diàleg, unitat i respecte a tots els que formen la candidatura", perquè "cap territori predomina sobre un altre". Blanco va haver de recordar que en els darrers tres anys s'ha treballat en "una candidatura de país", en què "no només hi ha Catalunya i l'Aragó, sinó també el govern d'Espanya".
El president d'Aragó, Javier Lambán, va ser contundent i va advertir que "o Aragó i Catalunya van de la mà i al mateix nivell o no hi haurà Jocs". "Això no va del que vol Catalunya o del que vol Aragó sinó del que vol el Comitè Olímpic Internacional (COI) i el Comitè Olímpic Espanyol (COE)", va afegir.
Tot i això, la postura del Govern no va canviar. L'endemà de les paraules de Lambán, l'executiu català només va oferir a Aragó "col·laborar", pels Jocs. "La nostra candidatura està oberta a col·laboracions amb altres territoris que puguin desenvolupar aquelles disciplines que no es puguin desenvolupar a casa nostra", va manifestar Patrícia Plaja.