Publicitat
Esports · 10 d'Agost de 2009. 12:32h.

L'home que va portar Johan Cruyff

L'expresident del Barça Agustí Montal publica al novembre les seves memòries

L'home que va portar Johan Cruyff

Agustí Montal

Agustí Montal (Barcelona, 1934), que va catalanitzar el club en els darrers anys del franquisme, publicarà a la tardor el seu llibre de memòries a l'editorial Proa. L'obra, que sortirà al mercat el 12 de novembre, s'afegeix a la d'altres personalitats que han escrits els seus records com Jordi Pujol, Albert Manent, Joaquim Triadú, etc.

Montal va viure diversos episodis polèmics: va ser el president que es va rebel·lar contra la Federació Espanyola pel cas de l'àrbitre Guruceta i contra l'arbitrarietat en el tema dels oriünds. També que el que va aconseguir obrir els fitxatges de jugadors estrangers, va portar Johan Cruyff, va viure el 0-5 a la llotja del Bernabéu i va popularitzar el lema "més que un club".

En l'obra apareixen personatges com el rei Joan Carles, Jordi Pujol, Juan Antonio Samaranch, Santiago Bernabéu, Johan Cruyff, Josep Lluís Vilaseca i altres protagonistes del món esportiu ipolític del final del franquisme i la transició.
 
Agustí Montal (Barcelona, 1934) és fill del president del Barça Agustí Montal i Galobart (que havia fitxat Ladislao Kubala) i membre d'una important família de la indústria tèxtil catalana. Als 35 anys, va accedir a la presidència del Futbol Club Barcelona. Durant el seu mandat (1969-1977) va impulsar la catalanització del club.

L’any 1973 va fitxar  Johann Cruyff, amb el qual va guanyar el campionat de Lliga 1973-1974, després de catorze anys de no guanyar-ne cap. També va instituir l'actual himne del club, escrit per Jaume Picas i Josep Maria Espinàs. Després de la seva dimissió i de l'interinatge de Raimon Carrasco, el club va passar a ser presidit per Josep Lluís Núñez, home d’un tarannà molt diferent. Acabada la seva etapa com a president del Futbol Club Barcelona, s’ha dedicat a impulsar activitats relacionades amb la cultura catalana. Des de 2003, és president del Grup Enciclopèdia Catalana.

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 Burgesia catalana = Feixisme Espanyol - Català, BCN, 14/08/2009 - 13:09

La burgesia catalana feia, fa i farà fàstic sempre. Sapropa sempre al sol que més escalfa. Aquest feixiste va viure molt bé en temps de Franco i no crec pas que fos pel seu independentisme. Si escriu unes memòries, que escrigui la seva veritable historia

#3 alexandre, Barcelona, 10/08/2009 - 19:02

Sí, sí, molt portar Johan Cruyff, i criticar la gestió de Núñez, però quan aquest va arribar a la presidència, el 1978, no hi havia ni cinc al calaix. Ens agradi, o no, el seu tarannà, Núñez ha estat el millor president de la història del Barça.

#2 FAR$A=NSDAP, BCN, 10/08/2009 - 18:56

Víctima del franquisme un personatge com aquest???? A veure si et creus que les seves empreses funcionaven pel seu republicanisme!!!!! Un feixiste que quan va veure que lestaca queia, ell va anar cap a laltre cantó. La dreta és molt intel.ligent

#1 Mikel, Girona, 10/08/2009 - 12:52

Un altra víctima del franquisme