Publicitat
Esports · 18 de Novembre de 2021. 13:48h.

Un diputat de Junts diu que la Constitució es va pactar amb "el feixisme"

Va ser aprovada a Catalunya amb un 90% dels vots

Un diputat de Junts diu que la Constitució es va pactar amb "el feixisme"

El diputat de Junts per Catalunya Francesc de Dalmases ha manifestat en el ple del Parlament que la Constitució espanyola es va pactar amb "el feixisme", però ha obviat que a Catalunya la carta magna va tenir un 90% de suports en el referèndum que es va celebrar a tot l'Estat el 6 de desembre de 1978.

"Això no són opinions, són fets. Aquí teniu el primer exemplar de la Constitució espanyola, el que va signar el borbó, on es veu el símbol franquista", ha dit Dalmases, que ha mostrat una còpia del preàmbul, durant la presentació de la moció sobre el futur d'Europa.

També ha recordat que "l'any 2010 hi va haver una polèmica perquè es va intentar explicar la democràcia a la seu de l'Eurocambra i es va portar una còpia d'aquest exemplar, que va generar molta sorpresa". "És inimaginable una constitució alemanya amb l'esvàstica", ha reblat.

El diputat de Ciutadans, Nacho Martín Blanco, li ha retret "l'exercici d'ignorància absoluta" perquè, segons ell, "ha confós un símbol franquista, feixista, amb l'Aguila de San Juan", però l'escut que apareix al preàmbul porta la llegenda "Una grande libre".

El portaveu de la formació taronja ha detallat que l'Aguila de San Juan "prové dels Reis Catòlics, que prové de la unió de la Corona d'Aragó i la de Castella i no té res a veure amb un símbol inconstitucional". "S'ha de conèixer una mica la història i no sortir aquí a fer demagògia", li ha etzibat.

Finalment, Francesc de Dalmases li ha replicat que "no farem una classe de brànding sobre l'aguilot". "Mongòlia està plena d'esvàstiques, tothom sap què significa l'esvàstica. Tots sabem què significa l'aguilot i sabem que fins i to per vergonya el van treure de la bandera", ha conclòs.

 

 

 

Publicitat
Publicitat

32 Comentaris

Publicitat
#29 Paco, Salou, 17/12/2021 - 10:06

Franco murió el 20 de noviembre de 1975. El Rey fue nombrado sucesor del Caudillo dos días después y no permitió que los españoles votaran hasta tener resuelto su futuro personal y la impunidad de los dirigentes del franquismo. Se voto la Constitución en diciembre de 1978 y los españoles tenían dos alternativas votar SI ó volver a la dictadura

#29.1 JOSE LUIS, Valencia, 11/01/2022 - 22:50

Muy curioso que con el "Franquismo", Cataluña ha conseguido la mayor cotas de autogobierno de toda Europa.

#28 Menjamela Grandi, Anapurna, 20/11/2021 - 06:40

Se pactó tanto con vosotros y como con los nacis vascongados, sí.
Craso error.

#27 Preguntes Infrecuents, Ca la Pilar , 19/11/2021 - 11:55

Aquet parrac que diu?
El 90 % de los catalanes votó a favor de la Constitución.
Otro que le da a la RATAFIA sin conocimiento.

#26 Iñigo, Palma, 19/11/2021 - 10:33

Que símbolo franquista? Si se refiere al águila de San Juan, es un emblema usado desde hace siglos. Y si el hecho de que el regimen franquista lo usara lo convierte en franquista entonces por lógica la senera es un símbolo fascista y totalitario y habrá que desterrarlo, por lor crímenes cometidos durante la época de Companys.

#25 Oriolgután, Marbella, 19/11/2021 - 09:18

Entre este el Canadel. el Valtonyc y el Vivales no juntan una neurona, ¿de donde sacará el proceso tanto friki descerebrado?.